GÖTEBORG

25 barn till IS-anhängare väntas till Göteborg

2:23 min

Göteborg förbereder sig nu för att ta emot 25 barn till IS-anhängare från Syrien. Uppemot 17 av barnen väntas till Västra Hisingen.

Säpo och polisen har gjort orosanmälningar till flera av landets kommuner, däribland Göteborg, om de barn till svenska IS-anhängare som finns i Syrien. 

Enligt den kommunala samordnaren för våldsbejakande extremism i Göteborg handlar det om 25 barn som finns i läger i Syrien, många av dom är föräldralösa. Västra Hisingen förbereder sig för att ta emot 16 till 17 av barnen.

Monica Sörensson är sektorchef för individ- och familjeomsorg på Västra Hisingen:

– Än så länge är det information vi fått. När barnet väl finns i Sverige får vi en orosanmälan från Säpo. Då kommer vi hantera de anmälningarna på samma sätt som när vi får orosanmälningar när det gäller barn i Sverige, säger hon och fortsätter: 

– Vi får se på varje enskilt barn för att se vilket stöd de behöver. Det kommer fungera bra. Göteborg stad ska nog klara det.

Tidigare har göteborgaren Patricio Galvez uppmärksammats sedan han försökt få hem sina sju barnbarn - barn till IS-rekryteraren Michael Skråmo - efter att de har blivit föräldralösa. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista