Göteborg har tidigare tagit emot barn till IS-anhängare

2:30 min

Vid flera tillfällen tidigare har Göteborg tagit emot barn till IS-anhängare som har varit i Syrien. Det kan vara en bra erfarenhet när det nu väntas komma runt 25 barn.

Flera stadsdelar i Göteborg som nu har fått ta emot orosanmälningar från polisen och Säpo om de barnen står redo att ta emot de som kommer.

– Vi har pratat om den komplexiteten som kan vara kring de här ärendena. Vi har också en expert som jobbar som stöd till handläggare och till chefer säger Lisa Pedersen är trygghetschef i stadsdelsförvaltningen Angered.

Även om arbetet med de här barnen inte skiljer sig mycket i ärendehantering från andra ärenden så kan det vara andra insatser man tar till med tanke vad dessa barn kan ha varit med om. Men även detta har man erfarenhet av sedan tidigare.

 – De här barnen har förmodligen upplevt hemska saker och de har trauman men vi har också en vana att ta emot barn som har varit i krig och som har olika typer av trauman, säger Lisa Pedersen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista