BARN FAST I LÄGER I SYRIEN

Flytten av Skråmos barn dröjer - Patricio kritisk till UD:s agerande

2:15 min

Ännu vet man inte när barnen till IS-rekryteraren Michael Skråmo kan flyttas från lägret i Syrien. Barnens morfar, Patricio Galvéz från Göteborg, kritiserar UD för att inte agera snabbare.

– På ett eller annat sätt måste myndigheterna och framförallt UD försöka glömma bort vissa byråkratiska bitar, vi får inte glömma att barnen har lidit tillräckligt mycket, säger han till P4 Göteborg.

Patricio Galvéz dotter var gift med IS-rekryteraren Michael Skråmo från Göteborg. Båda två uppges vara dödade. Tillsammans fick de sju barn.

De senaste veckorna har Patricio Galvéz varit i Syrien och Irak för att få hem sina barnbarn. Just nu befinner han sig i irakiska staden Erbil dit man har sagt att barnen först kommer skickas. Han har förberett det som behövs inför barnens ankomst och hoppades att förflyttningen skulle ske snabbare, bland annat eftersom han är orolig för barnens hälsa.

– De är undernärda, några av de hade feber när jag träffade dem. De var väldigt hängiga och de mådde inte bra, säger han.

På utrikesdepartementet, UD, säger de att de gör allt de kan för alla svenska barn i lägret, men att det är svåra processer det handlar om.

– Vi är inte de som vill överadministrera någonting utan vi gör den byråkratin som måste till. Detta är en komplex fråga säger säger Patric Nilsson, presschef på UD.