GÖTEBORG

Stadsmuseet visar historisk klädskatt 

2:12 min

Göteborgs stadsmuseum gläntar nu på dörren till en tid runt förra sekelskiftet. Då gick klädindustrin från skräddarsytt till massproducerat och modet både följde och drev samhällsutvecklingen.

Göteborgs stadsmuseum öppnar på lördag utställningen "Göteborgs garderob". Utställningen är öppen i två år.

I stadsmuseets magasin finns en skatt i form av en omfattande samling kläder. Rariteter från 1600-talet varvas med dussinvaror som livstycken och slitna jeans.

– Vi kommer få se hur göteborgare klädde sig för runt 100 år sedan och titta lite närmare på historien bakom och varför man klädde sig som man gjorde. Kring förra sekelskiftet hände det mycket, klädtillverkningen gick från skräddat till massproducerat,  säger utställningsproducenten Maja Björk Lindahl. 

I museets samlingar finns det gott om välskräddade och exklusiva plagg som burits av stadens grevinnor och redare, till exempel Blanche Bonde, som var den tidens it-girl och fashionista. Stadsmuseet har en stor samling av just Blanches exklusiva garderob, något som syns i utställningen. Kläder från ”vanligt folk” med mindre pengar är inte lika lätt att hitta.

Textilier blir sköra med tiden. 

– Fibrerna bryts ner av för mycket ljus. Därför har vi dämpat ljus på utställningen, säger Anna Adrian, textilkonservator på Stadsmuseet.