GÖTEBORG

Polisen förbjuder OH-flaggor – första gången i Göteborg

1:50 min

Inför torsdagkvällens match mellan IFK Göteborg och Malmö FF förbjuds så kallade over head-flaggor.

– Vi anser att de endast är till för att maskera sig under. Man drar fram dem, maskerar sig, tänder bengaler och begår brott. De används för att vi inte ska kunna identifiera personerna i efterhand, säger Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg.

Anders Börjesson beskriver en vanlig OH-flagga som mellan 3-4 och 10 kvadratmeter stor, ofta helt vita eller helt svart men hur de ser ut kan variera.

Från supporterhåll har det kommit stora protester mot beslutet att förbjuda vissa flaggor på matcherna. Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll, fotbollsklubbarnas organisation, säger till TT att han inte förespråkar ett förbud mot OH-flaggor.

– Nej, absolut inte. Det är en stor och väldigt viktig del av supporterkulturen. Det är som att förbjuda bilar för att någon kör för fort, säger han.

P4 Göteborg var i kontakt med Svenska supporterunionens ordförande Sofia Bohlin som svarade att hon inte kunde medverka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista