Volvos vd: Flera hundra konsulter får sluta

1:39 min

Flera hundra konsulter kommer få sluta på biltillverkaren Volvo Cars, som ska minska bemanningen och minska kostnaderna. Det bekräftar nu vd Håkan Samuelsson för Ekot.

– Det behövs en väldigt hård hushållning när det gäller kostnader. Det handlar om allting vi köper, varor, men det handlar också naturligtvis om konsulter. Det kommer vi dra ner på, men vi kommer också vara restriktiva när det gäller anställningar när det gäller vår egen personal, säger Håkan Samuelsson till Ekot.

Han bekräftar nu Ekots avslöjande för två veckor sedan om att flera hundra konsulter kunde få sluta på Volvo.

Biltillverkaren Volvo Cars har växt mycket de senaste åren och personalstyrkan har också ökat ordentligt.

I dagsläget har Volvo 42 000 anställa i hela världen och dessutom runt 4 500 konsulter.

Nu ska antalet konsulter minska.

Håkan Samuelsson säger att det kan bli runt 500 konsulter kommer få sluta.

– Det handlar om hundratals. Det är säkert runt en 500, vi håller på att titta på det i detalj nu, säger Samuelsson till Ekot.

Neddragningarna av konsulter kommer ske de kommande månaderna.

Det går fortsatt bra för Volvo försäljningsmässigt. Företaget säljer allt fler bilar och tar marknadsandelar från konkurrenter. Volvo är dessutom på väg mot ännu ett rekordår.

Men ekonomiskt är det lite tuffare. Det blev till exempel ett vinstras under det första kvartalet i år och marginalerna är pressade.

– Det är någonting som gäller i hela branschen. Det är en tuffare konkurrens, men också de nya handelsrestriktionerna har kostat pengar för oss i logistisk och rena tullar. Det sätter press på marginalerna. Vår strategi framåt är ändå att utnyttja vårt produktprogram och ta marknadsandelar, säger Håkan Samuelsson till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista