Efter tio år får sjöstjärneskulptur sin plats i Bergsjön

En nästan tre ton tung sjöstjärna kommer om ett par veckor till Rymdtorget i Bergsjön.
För tio år sedan bestämdes att skulpturen skulle placeras på Hisingen, men det blev inte av och de senaste åren har den förvarats vid ett grustag i Mölnlycke.

1995 klubbade kommunfullmäktige i Göteborg att skulpturen för 250 000 kronor, bekostad av Charles Felix Lindbergs donationsfond, skulle placeras på Wieselgrensplatsen. Den uppmärksammade stockholmskonstnären Katarina Norling fick uppdraget, men när hon var klar, hade fastighetsägare på Wiselgrensplatsen satt upp bodar som skulle skymma den.
Det tog flera år att bestämma sig för en annan plats. Tanken var att den rödskimrande sjöstjärnan i betong och moasaik på 4½ meter i diameter och 1½ meter hög skulle placeras på en rätt grå och trist plats , men det finns inte så många sådana enligt kommunens konstnärlige rådgivare Peter Kruse. Nu kommer den i alla fall att om några veckor att ”landa” vid Rymdtorget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".