Föräldrar till undernärd flicka får fängelse

2:05 min

På torsdagen dömdes ett föräldrapar från Göteborg till fängelse i tre månader för grovt vållande till kroppsskada sedan de gett sin dotter bristfällig vegansk mat.

Fallet uppdagades  i februari när föräldrarna kom till Östra sjukhuset med dottern, som då var ett och ett halvt år gammal, och uppgav att hon fått magsjuka. Det visade sig då att hon var gravt undernärd och vägde som en fyramånaders bebis.

Enligt läkaren var hon stundvis okontaktbar och nära att dö.

Föräldrarna nekar till att de medvetet begått något brott mot dottern. Under rättegången sa mamman att det här varit den värsta tiden i hennes liv och att allt hon vill är att få tillbaka sitt barn:

– Allt jag har gjort har varit av kärlek och jag har trott att jag gjort det bästa för henne. I framtiden lovar jag att följa Livsmedelsverkets rekommendationer av kost, säger hon.

Åklagare Ximena Bene yrkade på två till tre års fängelse för grovt vållande till kroppsskada. Men domen blev alltså avsevärt lägre, tre månader. Straffet är redan avtjänat eftersom paret suttit häktade i två månader. Åklagaren ska nu fundera på om hon ska överklaga domen.

Föräldrarna ska även betala 60 000 kronor i skadestånd till flickan. Pappan döms dessutom för ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

Sedan rättegångens slut har föräldrarna bott med dottern på ett utredningshem för att utvärderas av socialtjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista