Långa handläggningstider

Migrationsdomstolen i Göteborg för långsam

1:20 min

Justitieombudsmannen, JO, riktar hård kritik mot migrationsdomstolen i Göteborg för de långa handläggningstiderna. De är orimliga, anser JO.

– Kritiken är ju berättigad så till vida att det är alldeles för långa handläggningstider i flera måltyper här, varav asylmålen är en, så det är helt riktigt att de här personerna får vänta alldeles för länge, säger Johan Sanner, lagmannen vid Förvaltningsrätten i Göteborg, dit migrationsdomstolen hör.

Den anmälan som kom in till JO i början av januari gällde en pojke som sökte asyl i början av januari, men som fick avslag hos Migrationsverket. Det tog fyra år innan han till sist fick ett tillfälligt uppehållstillstånd för att studera i Sverige. Några asylskäl ansåg varken Migrationsverket eller migrationsdomstolen att han hade.

Hos migrationsdomstolen i Göteborg, som finns hos Förvaltningsrätten där, är väntan fortfarande uppemot 21 månader. Helt oacceptabelt och orimligt, anser JO. Dessutom strider det mot regeringsformen, som slår fast att en rättegång ska genomföras inom skälig tid.

Att det blivit såhär beror dels på den stora mängden asylsökande 2015, dels på att asylrätten blivit ett lapptäcke av mer eller mindre tillfälliga bestämmelser som tar längre tid för domstolarna att tillämpa. För Göteborgs del tillkommer ytterligare en faktor, nämligen Migrationsverkets principer för fördelning av asylsökande.

Eftersom enheten i Göteborg anses vara myndighetens mest effektiva styrs ärenden över dit. Det drabbar i sin tur migrationsdomstolen där. När dessa domstolar inrättade p fyra platser i Sverige var det meningen att Göteborg skulle ta hand om 20 procent av ärendemängden. I stället har det blivit upp till, som mest 31 procent, de senaste åren.

En dryg tredjedel av de ärenden som tillkom som en följd av gymnasielagen återstår att pröva, tillsammans med andra överklagade beslut. Så här tänker Johan Sanne inför den uppgiften

– Vi ser ju slutet naturligtvis, men vi står inför väldigt stora utmaningar detta året och nästa år. Mycket bygger ju på att Migrationsverkets ärendeförflyttning inte blir så omfattande som man kan befara och att vi säkerställer att vi får de medel vi vill ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista