Biskopsgården

Ryaskolan går mot nationella trenden

1:31 min

På Ryaskolan i Biskopsgården, som är ett av Göteborgs utsatta områden, lyckas man bra med att motivera elever att jobba sig fram till gymnasiekompetens. 80 procent av skolans nior får betyg så att det räcker till en entrébiljett till gymnasiet.

Göteborg har nio utsatta områden och riskområden enligt polisens lista, där kriminaliteten är högre, utbildningsnivån lägre och eleverna har det svårare i skolan.

Den nationella trenden är att färre elever i utsatta områden klarar sin gymnasiekompetens, och svårast är det för pojkarna, där så många som var tredje inte har gymnasiekompetens efter nian.

Här i Göteborg presenteras årets samlade resultat först i nästa vecka, men redan nu står det klart att en av skolorna i Göteborgs utsatta områden bryter trenden, nämligen Ryaskolan i Biskopsgården.

Bland niorna på Ryaskolan i Biskopsgården kommer 100 procent av flickorna i nian och 70 procent av pojkarna få gymnasiebehörighet i år. Det skiljer sig markant från flera andra skolor i Göteborgs utsatta områden, där det kan vara så få som 50 procent av eleverna som har gymnasiebehörighet efter nian.

Rektor Paula Palmdahl säger att det vanligtvis är lite lättare i mindre skolor, där man kan ha bättre uppsikt över varje elev.

– På Ryaskolan har vi haft bra tillgång till behöriga lärare som arbetar i små arbetslag, säger hon.

Ett annat av recepten är att tillämpa bred språkundervisning i samtliga ämnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista