DRUNKNING PÅ BOENDE

Tyst minut för död pojke i tingsrätten

1:33 min

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och böter för de två män som misstänks för vållande till att en 17-årig pojke dog i ett badkar på ett boende.

På fredagen avslutades rättegången där två före detta stödassistenter vid ett korttidsboende i Göteborg är åtalade för vållande till annans död.

En 17-årig pojke dog när han lämnats ensam i ett badkar när han vistades på hemmet, som var för barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder.

Pojken som var beroende av tillsyn hade varit på det aktuella korttidshemmet regelbundet i elva års tid, då föräldrarna behövde avlastning.

Det var en tung och känslofylld rättegång, inte minst på fredagen då det hölls en tyst minut för den omkomne pojken. Ett ovanligt inslag i en rättssal.

En av de två åtalade männens advokat, Jakob Sjödin, var kritisk mot åklagarens utredning:

– Åklagaren har inte uppfyllt de krav på utredningen som kan ställas vid en sådan här händelse, säger han och syftar på att pojken aldrig obducerades.

Enligt försvaret kan pojken ha dött av hjärtstopp på grund av sin epilepsi och inte alls av drunkning.

Åklagare James von Reis, som yrkade på villkorlig dom och böter, menar att det är ansvarsfrågan som är bärande, och eftersom båda stödassistenterna brustit så ledde det till pojkens död.

Han anser att om de åtalade följt rutiner hade de kunnat rädda pojken om något hände.

Dom meddelas den 27 juni.