ÖKAD FÖRSÄLJNING

Rekordbra halvår för Volvo Cars

1:52 min

Biltillverkaren Volvo Cars säljer allt fler bilar. Under första halvåret ökade försäljningen med drygt sju procent. Men samtidigt ska företaget spara pengar och minskar personalen med flera hundra personer.

Under det första halvåret sålde Volvo drygt 340 000 bilar, en rekordbra notering, och det är en ökning med över sju procent, jämfört med samma period i fjol. Bäst sålde den mellanstora stadsjeepen XC60.

– Det är en väldigt bra tillväxt. Vi har det bästa produktprogrammet som bolaget någonsin har haft. Naturligtvis vill vi utnyttja det för att investera i en större marknadsandel. Vi vill växa och det har vi gjort enligt plan, säger vd Håkan Samuelsson till Ekot.

Mest uppåt var det på världens största bilmarknad, den i Kina, där försäljningen ökade med tio procent.

Det innebär att Volvo ökar, trots att den totala bilförsäljningen i till exempel just Kina och även Europa sjunker.

Men det finns ändå mörka moln för Sveriges näst största företag, sett till omsättningen.

Bilbranschen står inför tuffare tider med till exempel då minskad försäljning.

– Det märks i form av ökad konkurrens och prispress, speciellt i Kina. Där har man varit van med en väldigt kraftig tillväxt. När marknaden slutar växa så ser man självklart en prispress, säger Samuelsson till Ekot.

Den tuffare bilmarknaden pressar också Volvos lönsamhet och för att tjäna mer pengar så sparar nu företaget pengar, genom att till exempel minska antalet konsulter och också minska sin egen personal.

Hittills har runt 700 personer slutat på biltillverkare och ett par hundra till blir det under resten av året, säger vd:n Håkan Samuelsson.

– Ett par hundra till. Något i den storleksordningen är det vi tittar på.

Hur ser ni på resten av året, framtiden ekonomiskt?

– Vi kommer köra med samma plan, som är fortsatt tillväxt. Men vi måste fortsätta att kombinera det med kraftigare kostnadsbesparingar för att komma tillbaka till den lönsamhet som vi vill ha, säger Samuelsson.