I Multikults växthus växer människor

3:05 min

I de gamla växthusen som tidigare tillhörde Lillhagens sjukhus hittar man idag det sociala arbetskooperativet Multikult.

Multikult är en ekologisk handelsträdgård och det är kooperativets 14 medlemmar som arbetar där. De är människor som är långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna eller har någon form av socialt eller psykiskt arbetshinder.

– Vi tar hänsyn till den social delen mer än den ekonomiska, berättar Ann- Louise Nilsson som är handledare för Multikult, man får arbeta i sin egen takt efter egen förmåga.

 När handelsträdgården startade för 30 år sedan var växthusen förfallna men med medel från bland annat Allmänna Arvsfonden rustades de upp. Ingen utav de ursprungliga medlemmarna hade tidigare arbetat med snickeri eller odling, men alla mådde bättre av det meningsfulla arbetet i trädgården. Och det gör dagens medlemmar också.

– Det är bra för själen här, säger Ann-Louise Nilsson, människorna växer tillsammans med växterna.

Hör mer: Historien om Lillhagens sjukhus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista