Polisen sprängde narkotikaliga

3:01 min

Tretton fängelsedömda och hundratusentals narkotikaklassade tabletter beslagtagna är resultatet av polisens arbete mot ett stort narkotikanätverk i Göteborg.

För snart ett år sen beslutade polisen sig för att ta krafttag mot den öppna narkotikahandel som pågick främst i Brunnsparken och på Drottningtorget.

Och nu, närmare ett år senare, tror man sig ha knäckt det stora nätverk som låg bakom handeln, säger Tobias Bergkvist, chef för polisens utredningsenhet i region Väst.

– Vi har sett att priserna fördubblats på Tramadol efter tillslaget, och att de som säljer har förflyttat sig men helt är ju inte gatuförsäljningen stoppad, säger han.

Polisen identifierade fyra centrala personer som samlade omkring 80 personer runt sig, som bland annat smugglade och sålde narkotika. De flesta är unga män i 20-års åldern. Smugglingen skedde dels genom vanliga försändelser per post, dels med kurirer som tog in drogerna från Mellanöstern eller Balkan.

Vid ett tillfälle kunde polisen följa en smugglingsresa från införseln i Sverige, utmed hela Västkusten, ända upp till norska gränsen där 300 000 narkotikaklassade tabletter beslagtogs med hjälp av norsk polis.

De inblandade tillhör inte några traditionella kriminella gäng utan har arbetat mer som kriminella entreprenörer.

– De har sett att det finns en möjlighet att tjäna pengar och en marknad. Och så har de delat upp marknaden mellan sig och sålt tabletter relativt öppet, säger Tobias Bergkvist.

Ännu är inte alla rättegångar avslutade. Dessutom är fler gripanden och åtal att vänta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista