Största inryckningen av värnpliktiga på flera år

1:59 min

Idag sker den största inryckningen av värnpliktiga i Göteborg sedan värnplikten återinfördes. Utbildningen sker på den del av Amfibieregementet som finns i Göteborg.

Det var under 2017 som Regeringen återinförde skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt efter att den varit vilande sen 2010.

I fjol ryckte ett hundratal rekryter in i Göteborg, nu har antalet nära dubblerats. En vecka efter att de 113 rekryterna till Amfibieregementet ryckt in sker också ett inryck till försvarsmedicincentrum, totalt handlar det om knappt 200 individer.

För göteborgarnas del kan de värnpliktigas närvaro bli märkbar, säger Johannes Kinghed, chef för utbildningskompaniet på Amfibieregementet i Göteborg.

– Till stor del kommer närvaron i skärgården att öka avsevärt. Det kommer vara ett längre skede ute på Känsö som ligger centralt i södra skärgården och det kommer även vara avlyst till viss del under skjutningar som sker i skärgården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista