FÖRSVUNNA ARBETSPLATSER

ABC-fabrikerna dominerade Kungälv

6:07 min

Under större delen av 1900-talet fanns en stor fabrik för sportartiklar i centrala Kungälv, ABC eller ”Claessons”.

Hör historien om ABC-fabrikerna i sommarserien "Försvunna arbetsplatser".

Ivar Claesson (1882-1965) var en driftig man från Sjuhäradsbygden som i början av 1900-talet flyttade till Kungälv, där hans bror redan bodde och drev ett sadelmakeri.

Tillsammans bildade bröderna Aktiebolaget Bröderna Claesson (ABC) som under större delen av 1900-talet var Kungälvs dominerande arbetsgivare.

ABC:s huvudanläggning låg på Fontinbergets norra sluttning, ganska centralt i Kungälv men med tiden tillkom två fabriker i Ytterby och även anläggningar i Danmark och Norge.

Gunnar Svengård (född 1921) började på ABC strax efter andra världskriget. Då arbetade cirka 1 000 personer på fabriken, vilket var mycket i Kungälv som då bara hade 4 000 invånare.

– ABC tillverkade främst sportartiklar som hockeyklubbor och skridskor men även resväskor och båtar, säger Gunnar Svengård.

Det gick bra för ABC inre minst under andra världskriget då Försvaret gjorde stora beställningar av bl a tält och kängor. Men på 1960-talet började de mörka molnen komma, då ABC fick skarp konkurrens av importerade varor, tillverkade i låglöneländer. Produkter som ibland var kopior av ABC:s.

– Rätt tidigt insåg man att det inte skulle gå att rädda ABC. Grundaren och ledaren Ivar Claesson dog 1965 och det fanns ingen naturlig som ville ta över. Det var inte lätt, företaget hade det tufft, säger Gunnar Svengård som var ABC:s ekonomi- och distributionschef i ca 20 år.

I början på 1970-talet köptes ABC av dalaföretaget Jofa i Malung. Ungefär tio år senare var verksamheten i Kungälv avvecklad, fabrikerna revs och gav plats åt bostäder.

– I dag är det enda i Kungälv som minner om ABC-epoken den gata som heter Ivar Claessons gata, säger Gunnar Svengård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista