GÖTEBORG

Stadsdelsnämnderna kan försvinna

2:12 min

De sju stadsdelsnämnderna i Göteborg kan vara på väg att försvinna. Enligt ett förslag ska de ersättas med tre centrala nämnder.

Göteborg införde stadsdelsnämnder 1990. Från början var det 20 nämnder runt om i Göteborg. Tanken var att öka den lokala demokratin med politiker nära befolkningen.

Men det fanns nackdelar med modellen. Det var svårt att garantera likvärdighet i de olika nämnderna och politikernas makt var begränsad.

På senare år har dock decentraliseringstrenden vänt och nu centreras makten alltmer igen i många kommuner. 2011 bantades antalet stadsdelsnämnder i Göteborg till 10. Tanken var bland annat att göra effektivitetsvinster.

Nu har stadsledningskontoret utrett hur man ska kunna gå vidare och förändra indelningen ännu mer. Slutsatsen är att de tio befintliga nämnderna och social resursnämnd kan ersättas med tre nya nämnder. Det blir nu politikerna som får ta ställning till om man ska ha kvar systemet som det är eller om man ska anamma det nya förslaget.

Totte Staxäng är stadsledningskontorets SDN-utredare:

– Centrala nämnder har fördelar när det till exempel gäller kompetensförsörjning och likvärdighet över staden. Men vi ger ingen rekommendation utan vi ger ett underlag som politikerna ska ta ställning till, säger han.

Skolor och förskolor flyttades redan förra året från stadsdelsnämnderna till egna förvaltningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista