skola

Skola förbjuder mobil på skolgården efter mobbning

2:18 min

I veckan har det varit skolstart och en regel som varierar stort bland skolorna är huruvida telefonerna ska användas av eleverna.

En av skolorna som i år förbjuder användningen av telefon även på skolgården är Internationella engelska skolan i Johanneberg.

– Vi har sett att mobbning har förekommit och användningen av mobiltelefonerna kan påverka elevernas resultat i skolan. Eleverna blir också mer sociala på rasterna och pratar mer med varandra istället för att titta i mobilen, säger Douglas McPherson, rektor på internationella engelska skolan.

Förra årets mobbningsincident är inte den enda anledningen som lett till det utökade förbudet, utan även för att det blir lugnare ute på skolgården och inne i skolans korridorer, enligt Douglas McPherson.

En annan anledning är att förhindra att elever och personal fotas eller filmas och att materialet sprids senare på nätet.

Enligt grundskoleförvaltningen finns det inget central beslut om att mobilen inte får användas på skolgården utan det är rektorerna själva som tar beslutet om mobilförbudet.

Vad tycker eleverna om detta?

– Vissa tycker det är bra vissa tycker det är dåligt, men föräldrarna tycker att det är bra med ett utökat förbud, säger Douglas McPherson.

– Man har alltid den sociala stressen av att kolla sociala medier om någon har kontaktat en, nu slipper vi det på skoltid, säger Emma Strömberg som är sjundeklassare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista