Skarvikshamnen stängdes i fossilgasprotest

2:20 min

Runt 300 personer stängde på lördagen Skarvikshamnens in- och utfarter i Göteborg i protest mot en fossilgasanläggning inne i hamnområdet.

Det är organisationen Folk mot fossilgas som står bakom en tre dagars protest mot fossilgas. Vid flera infarter till hamnen hindrade demonstranter  lastbilar att köra in och ut. Förutom svenska aktivister bland demonstranter fanns det personer från USA och från andra Europeiska länder.

En av dom protesterande på plats i Skarvikshamnen var Sigrid Magnusdotter:

– Vi har testat alla möjliga metoder att försöka stoppa fossilgashamnen och de räcker inte. Då måste vi använda oss av civil olydnad.

Aktionen riktar sig mot fossilgasterminalen LNG Göteborg, som just nu avvaktar regeringens godkännande för att få ansluta en nybyggd importterminal för fossilgas till det västsvenska gasnätet. Organisationen Folk mot fossilgas menar att ett godkännande riskerar att låsa in Sverige i fortsatt fossilberoende i 40 år. Beslutet i frågan väntas inom några veckor.

Polisen bevakade demonstrationen med många enheter och det har varit en lugn och fredlig protest av vanliga människor som vill göra sin röst hörd, sa polisens presstalesperson Christer Fuxborg på plats under förmiddagen:

– Än så länge så tycker inte vi att det finns någon anledning att upplösa det här.