Göteborg får nationellt ambulansflyg

3:01 min

Efter många och långa turer är det klart med ett nationellt ambulansflyg. Två av dom sex flygplanen ska utgå från Göteborg.

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg har beställt sex flygplan från schweiziska Pilatus som levereras 2021.

Kostnaden blir över 700 miljoner kronor, men vården räknar med att spara 12–20 miljoner kronor om året på att äga ambulansflygplanen.

– Hittills har det inte funnits någon samordning av ambulansflyget. Nu får vi högre patientsäkerhet eftersom vi alltid vet att vi har fräscha flygplan med modern medicinsk utrustning. Vi får en lägre miljöpåverkan och sänkta kostnader säger,  Annika Tännström (M), styrelseordförande för Svenskt Ambulansflyg och fullmäktigeordförande i Västra Götalandregionen.

Planen ska utgå från Stockholm, Göteborg och Umeå och dirigeras från en gemensam ledningscentral. Flygflottan finansieras av regionerna och landstingen, som betalar efter storlek och hur mycket de använder planen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista