Protestlista stoppas efter falska uppgifter

Den protestlista på nätet för präster som tar avstånd från den välsignelseakt för homosexuella par som skrivits in i kyrkoordningen, stoppas i eftermiddag.

Det är initiativtagaren själv Yngve Kallin i Hyssna, som har beslutat att lägga ned listan eftersom personer försökt och också lyckats lägga in falska namn på listan.

Yngve Kallin startade sin lista Allahelgondagen för drygt en vecka. På kort tid fick den flera hundra namnunderskrifter och är i dag torsdag uppe i över 800 namn.

Men det har också dykt upp falska namn. Bland annat så skrev Snurre Sprätt från Slöinge församling i Götevbrogs stift på listan.

Yngve Kallin säger på sin hemsida att det har visar sig svårt att under en längre tid fortsätra med möjligheten att underteckna på datorn. Det har krävt ständig passning eftersom personer med syfte att misskreditera listan har lagt in falska namn och falska e-postadresser. Även vulgärt material och rena falsarier har lagt in.

Kallin har kontrollerat undertecknarna mot prästmatrikeln, d.v.s. listan över präster och tagit bort namn, varför nu Snurre Sprätt och andra struktits från listan. Därför stänger Kallin listan under torsdag eftermiddag.

Men det ska finnas möjligheter att skriva på listan genom att skicka brev till Kallin och styrka sin identitet. Kallin säger också att präster som skrivit på listan utsatts för påtryckningar därför ska information om föramlingstillhörighet tas bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".