TRÅNGT PÅ ARRESTEN

Satsning på fler poliser kräver plats för fler gripna

2:48 min

Det är högt tryck på arresten i Göteborg. På polisen är man orolig för att det inte ska finnas plats för fler omhändertagna, i takt med att det blir fler poliser i tjänst.

Antal intagna på polisarresten i Göteborg har ökat med trettiofem procent sedan 2013. I år är det än mer ansträngt då polisen fått ta hand om fler berusade personer, som tidigare fick hjälp av Tillnyktringsenheten som stängde i början av året.
Polisen har tvingats prioritera och ibland inte omhändertagit exempelvis berusade personer i brist på plats.

Man kan vara väldigt nöjd med att vi ska bli 10 000 fler medarbetare till år 2024 men det kommer också få effekter på allting runtomkring, säger Christian Brattgård, chef för arresten i Göteborg.

Nu är ett orosmoment hur det ska bli i framtiden när det ska tillkomma 10 000 fler poliser till år 2024 i hela landet. Något som rimligen leder till fler omhändertagna, ökat tryck på arrester men också häkten och anstalter.

– Polisen har mer pengar att röra sig med än vad man någonsin har haft så jag utgår ifrån att man nu fördelar de mycket stora ökade anslag på ett sådant sätt att man klarar också arrestsidan säger justitieminister Morgan Johansson (S).