Poseidon-bor i Hjällbo betalar mest för sophantering

2:01 min

Att skräpa ned och sortera sina sopor fel kostar bostadsbolagen miljoner varje år.

Poseidon i Hjällbo sticker ut bland västsvenska bostadsbolag i en kartläggning som Hem och Hyra har gjort. Svante Lahti är distriktschef på Poseidon i Hjällbo. Han säger att notan för att hantera avfall totalt landade på ungefär 8 miljoner kronor 2018. Och kostnaden? Ja, den läggs i slutändan på hyran.

– Och framförallt är det restavfallet som gör att det fördyras. Där ligger det på kanske kring en fyra, fem miljoner. Så där har vi en jättepotential att få folk att sortera mycket mer än vad de gör idag. Jag tror inte att det är alltför optimistiskt att kunna halvera den kostnaden.

I kartläggningen har bostadsbolagen själva fått uppskatta vad avfallshanteringen kostar hushållen per år. Att det blir dyrast för Hjällbo-bor, ungefär 1300 kronor om året, tror Svante Lahti har med bland annat kunskap att göra. För ju fler som sorterar rätt - desto billigare blir det.

Svante Lahti menar att Poseidon själva har ett ansvar i att göra sopsortering enkelt och att informera hyresgäster hur man källsorterar. I dagsläget delar Poseidon också ut en avgift till de som inte sköter sopsorteringen.

– Böter får du ju inte ta, men en avgift får du. Men vi håller också på att titta på andra incitament i mer positiv bemärkelse. Det vill säga att om man tittar på kostnaden idag på din hyra, och sen om du sköter det rätt så får du en sänkning på hyran. Och vi får ned våra kostnader.

– Ja vi gör det, vi sorterar. Det är mycket bättre än att samla alla, säger Balsem Markos som bott i Hjällbo i över 27 år.

Men dina grannar och sådär, brukar de slänga i soporna?
– Inte alla, inte alla... Poseidon städar bra och de tar hand om området, men det är svårt med folk som inte lyssnar.