Från 12 november

Danmark inför gränskontroller mot Sverige

1:53 min

Danmark vill införa tillfällig gränskontroll mot Sverige från 12 november. Syftet är att göra det svårare för kriminella från Sverige att begå brott i Danmark.

– Vi vill inte få samma utveckling som i Sverige med sprängning och annat grov organiserad kriminalitet säger Danmarks justitieminister Nick Hækkerup.

Kontrollen kommer ske periodvis både vid Öresundsbron och vid färjeförbindelser. Det innebär inte en bevakning dygnet runt, men id-kontroller en eller flera dagar i veckan. Sverige har sedan 2015 haft gränskontroll mot Danmark, men nu blir det alltså kontroll på båda sidor om Öresund.

Över 15.000 människor arbetspendlar över sundet varje dag, men Nick Hækkerup hoppas att deras vardag ska påverkas så lite som möjligt.

– Det ska slå mot kriminella, inte mot pendlare, säger justitieministern.

En av bakgrunderna till beslutet är att det under sommaren har varit två uppmärksammade fall i Danmark där svenska kriminella misstänks vara inblandade. Dels ett dubbelmord i Herlev i juni och dels en sprängning vid Skattestyrelsen i Köpenhamn i augusti. I Augusti meddelade statsminister Mette Frederiksen att man övervägde att skärpa kontrollen vid gränsen mot Sverige, vilket man nu alltså gör.

Förutom gränskontroll kommer danska polisen även upprätta ett nytt center för att bekämpa gränsöverskridande kriminalitet i Öresundsregionen och ska i det arbetet ha ett tätt samarbete med svensk polis.

Regeringens utspel omfattar även möjligheter till ökad övervakning med både kameror, drönare och automatiska nummerplåtsavläsare i Danmark, samt straffskärpning för innehav av explosiva ämnen.