Transportstyrelsen: Rix Emeralds befälhavare kastade luren i örat på mig

1:21 min

Rix Emerald kunde maskinstoppas och ankrade utanför Fotö men seglade iväg innan Transportstyrelsen hann ombord för inspektion.

Det cypernflaggade fraktfartyget, som är 88 meter långt, fick på fredagen vid lunchtid fel på bryggan varifrån fartyget styrs. Fartyget lotsades därför och kördes från maskinrummet istället i en hastighet av fem knop.

Befälhavare på båten säger till Pekka Piirainen på Transportstyrelsen att han inte har några problem och har hivat uppt ankare, trots att lotsen säger att fartyget inte är okej.

– Vi har ett fartyg som inte fått godkännande att lämna på grund av ett tidigare problem. Vi misstänker att fartyget har gått utan att ha koll på sitt huvudmaskineri, säger Pekka Piirainen på Transportstyrelsen till P4 Göteborg.

– Jag misstänker att det här inte står rätt till, fortsätter han och har skickat rapport om fartyget till andra flaggstater.

Fartyget hann inte bli inspekterat innan det lämnade. Det är enligt Pekka Piirainen inte lagligt att åka utan klartecken vid problem med fartyget.

Fartyget har cypriotisk flagg och var på väg från Lidköping till Montrose i Skottlandn. Rix Emerald fraktar 2300 ton grynhavre från Lantmännen.