HÄRRYDA

Ny tomt föreslås för friskola – men protesterna fortsätter

2:07 min

Efter protester i Mölnlycke mot att kommunen ville riva den kommunala Högadalsskolans och bygga en fristående skola på tomten, så backar nu kommunen. En annan tomt föreslås.

Härryda kommun har tagit fram förslag på en alternativ plats som är på en grusplan i närheten av Djupedals förskola i Mölnlycke.

Platsen ska nu undersökas bland annat ur miljö- och geoteknisk synpunkt, men är huvudinriktningen för den Internationella Engelska skolan som vill bygga i kommunen, säger kommunens direktör.

– Detta betyder inte att det har fattats några beslut men att den nya platsen är vår huvudinriktning i det uppdrag vi i förvaltningen har, säger Peter Lönn, kommundirektör i ett pressmeddelande.

Att kommunen backar är ändå inte en seger anser Lina Eriksson från aktionsgruppen Bevara Högadalsskolan.

– Det är närmast farsartat att det bara skulle finnas de här två platserna i hela stan för att bygga en ny skola på, säger hon och menar att den nu föreslagna grusplanen används av förskolan som i så fall blir av med den ytan.

Per Vorberg (M), ordförande för kommunstyrelsen i Härryda, säger att de tittat på fler än två platser för den framtida skolan.

– Totalt har vi utrett tolv olika platser som alternativ för skolan men det är inte många som passar skolans fysiska storlek, säger han.