Fler lediga jobb, samma arbetslöshet

De nya jobben har blivit fler och varslen har blivit färre här i Västra Götaland. Men trots det så har antalet arbetslösa inte minskat .

57 000 personer går fortfarande utan jobb i länet och det är lika många som förra året. Det visar nya siffror från Länsarbetsnämnden.

Under oktober månad har arbetsförmedlingarna i Västra Götaland fått in betydligt fler lediga jobb att söka än samma månad förra året.

Antalet lediga platser har ökat i länet med över 20 %. I Göteborg var ökningen ännu större, under samma månad har utbudet av nya jobb ökat där med 32 procent - vilket motsvarar snitt ökningen för landet.

Samtidigt som antalet lediga jobb har ökat så har det varit förhållandevis få varsel i år.

Men trots det så fortsätter arbetslösheten bland ungdomar mellan 18 och 24 år att öka - nu är 11 400 ungdomar utan jobb i Västra Götaland - en ökning med 400 på ett år.

Tittar man på den totala arbetslöshetssiffran för Göteborg så finns det nära 23 000 personer som går utan jobb - flest finns i Bergsjön och Gunnared där 14 procent - eller var sjunde person - är idag arbetslös.

Sammanfattningsvis är ändå trenden, enligt Länsarbetsnämnden, att vi går mot en bättre arbetsmarknad med färre varsel och fler jobb att söka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".