Göteborg

Nedskärningar i skolan riskerar stjälpa Alliansens budget

1:51 min

Den styrande Alliansen i Göteborg måste justera sitt budgetförslag där resurserna till skolan minskas – om de vill fortsätta styra staden, anser oppositionspartiet Demokraterna.

På måndag ska Göteborgs kommunfullmäktige besluta vilken budget som ska styra Göteborg nästa år.

Skolan och förskolan är viktigare än någonsin, det menar Demokraterna i Göteborg, som är stans näst största parti, och i sitt budgetförslag satsar nästan 300 miljoner på området.

– Politikerna måste börja förstå att det är värt att satsa på skolan, att investera i barnens framtid, säger kommunalrådet Jessica Blixt, ansvarar för skolfrågorna inom Demokraterna.

Tidigare har Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, liksom Socialdemokraterna gjort stora satsningar på skolan i sina förslag. Också Sverigedemokraterna satsar extra pengar på skolans område.

Det här går på tvärs med det förslag till budget som Alliansen, som styr i minoritet. I deras förslag minskar resurserna till skolan. Enligt Demokraterna måste Alliansens backa om skolan, om de vill fortsätta styra stan.

– Är man så svag så måste man lyssna av, då kan man inte göra så stora nedskärningar på förskolor och skolor, säger Demokraternas partiledare Martin Wannholt.