Enhetschef: Vi får mycket reklam från privata boenden

1:59 min

Privata skyddade boenden är en del av förklaringen till varför ideella kvinnojourer får färre kvinnor placerade hos sig.

Partille kvinnojours skyddade boende har gått från fullt till tomt på bara några år. 2014 fick de över 150 förfrågningar från olika kommuners socialtjänst som ville köpa plats åt en kvinna. I år har de fått tolv förfrågningar. Och senaste månaderna har sängarna för våldsutsatta kvinnor och deras barn stått helt tomma.

– Var är alla kvinnorna nu, vi undrar ju vad som händer, säger Anki en av jourens samordnare.

Minskade intäkter gör nu att Partille kvinnojour tvingas stänga.

Hör också: Kvinnojourer står tomma – trots att våldet fortsätter

Vi har frågat P4 Göteborgs 12 kommuner om de dragit ner på eller slutat placera kvinnor hos ideella kvinnojourer. De flesta uppger att de fortfarande anlitar ideella jourer men att de också upphandlar platser av privata företag.

En enhetschef säger att man, inom socialtjänsten, "får mycket reklam från företag som, till exempel ställt om från flyktingboende till skyddat boende för våldsutsatta".

Vi frågar Anki, på Partille kvinnojour, om det måste innebära sämre skydd för kvinnan om ett boende är privat.

– Nej inte om det är ett bra boende, säger hon.

– Men jag kan inte låta bli att ifrågasätta om de har den erfarenheten som vi har på kvinnojourerna. Sedan undrar jag om det inte blir dyrare för kommunerna också.

Vi ringde till företaget Nytida som har två skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor på hemlig plats i landet. De vill inte vara med på bandad intervju men säger att de har samma upplevelse som kvinnojourerna. Att kommuner har dragit ner på antalet platser de köper i skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor.