Vårdköerna minskar

Vårdköerna minskar och antalet patienter som väntar på behandling inom de så kallade tillgänglighetsområdena har minskat med 45 procent på fyra år.

Det visar en uppföljning av vårdgarantin som gavs vid hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde i dag. Totalt väntar nu 12 300 patienter på behandling inom dessa områden. Det är en minskning med drygt 10 500 patienter sedan 2001. En mätning i primärvården visar att 80 procent av patienterna får en tid för läkarbesök inom sju dagar. Antalet besök har ökat med 52 000 jämfört med samma period i fjol.Regionens hälso- och sjukvårdsavdelning bedömer att sjukvården i Västra Götaland kommer att kunna erbjuda de allra flesta patienter vård inom garantitiden. Inom några områden är det fortfarande dock vissa svårigheter. Det gäller exempelvis barnkirurgimottagning, hudmottagning, ortopedimottagning, utprovning av hörapparater samt hand och fotkirurgi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".