Göteborg - inte längre tystnadens stad

- Göteborgs kommun ska präglas av öppenhet och ryktena om en tystnadens stad ska tvättas bort. Det säger kommunledningen som i en ny informationspolicy, som bland annat slår fast att alla anställda i kommunen har rätt att yttra sin mening och uttala sig i media.
Enligt en del kritiker är kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson en av dom som tystar sin omgivning: - Göteborg är inte tyst, det är redan en öppen stad. Ingen drabbas om man säger det man tycker, kommenterar han själv den nya policyn. Men alla håller inte med socialdemokraten Göran Johansson om att det är så enkelt. Så sent som i vintras vittnade många på stadskansliet i den så kallade Thyleforsrapporten om ett klimat präglat av rädsla, tystnad och ''ja-sägande'', medan uppriktighet och avvikande åsikter straffar sig. Det berömda uttalandet av förre stadsdirektören om en råtta i systemet som skvallrade till pressen om affärer i kommuntoppen spökar fortfarande. Margita Björklund i folkpartiet tycker den nya tvåsidiga informationspolicyn är bra, men tror ändå inte att allt kommer att förändras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista