JO kritiserar ordföranden i Hälso och sjukvårdsutskottet

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Jonas Andersson, ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet i Västra Götalandsregionen, för att han inte besvara brev från allmänheten.

JO finner det anmärkningsvärt och ifrågasätter om det verkligen finns kunskap om gällande rättssystem för besvarande av frågor från enskilda. Det är en privatperson som klagat till Justieombudsmannen för att han upprepade gånger skickat e-post till Jonas Andersson, ordförande i Hälso och sjukvårdsutskottet i Västra Götalandsregionen, utan att få svar. Som exempel skickade han med ett så kallat typexempel av obesvarad skriftställning. Inte ens när mannen blivit lovad skriftliga svar fick han det. Regionstyrelsen skriver i sitt svar till JO att handläggningsrutinerna inte följts till punkt och pricka men menar att mannen inte heller blivit lovad något svar, något som motsägs av ett bifogat e-postmeddelande där Jonas Andersson skriver att han skall återkomma senare efter han kommit tillbaka efter en resa. Justieombudsmannen skriver i sitt beslut att regionstyrelsen redan tidigare påtalat vikten av att besvara brev från allmänheten skyndsamt och menar avslutningsvis att det finns anledning att ifrågasätta om kunskaperna verkligen finns på regionstyrelsen om gällande regler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".