4-åringar med körkortstillstånd

4-åringar med körkortstillstånd - så ser det ut i Västra Götaland nu i december!

Detta på grund av den lagändrig som träder i kraft vid årsskiftet att de som vill vara handledare åt någon som ska ta körkort måste gå en tretimmars utbildning.

Under december har länsstyrelsen i Västra Götaland fått in ungefär fyra gånger fler ansökningar om körkortstillstånd och handledaransökningar,än normalt. Det säger Per Strand som handlägger de här ärendena. Om man blir godkänd som handledare innan årsskiftet slipper man gå den tretimmars utbildning som kommer att krävas från och med januari.

För att slippa den extra utgift som det blir att gå en sådan utbildning har flera personer skickat in ansökan om körkortstillstånd för sina barn som idag är i fyraårsåldern. För om man en gång blivit godkända som handledare behöver man inte göra om ansökan igen. Däremot går barnets körkortstillstånd ut efter fyra år.

Men vi behöver inte oroa oss för fyraåringar bakom ratten - även om man har körkortstillstånd får man ju inte börja övningsköra förrän man är sexton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".