Minnesstund i Trädgårdsföreningen

Idag, annandag jul, är det ett år sedan flodvågskatastrofen. I Göteborg arrangeras i eftermiddag en minnesstund i Trädgårdsföreningen.

543 svenskar försvann i vågen som svepte in över Thailand för ett år sedan. Till minne av de döda och saknade hålls imorgon en ceremoni i Trädgårdsföreningen.

Göteborg och de andra storstäderna i Sverige tillhör de hårdast drabbade områdena med flest omkomna.

Minnesstunden i Göteborg, som är för hela Västsverige inleds klockan 15, men redan 14.30 får anhöriga tända 543 marschaller som symboliserar de svenskar som omkom eller fortfarande saknas efter tsunamin.

Under den cirka en timme långa minnesstunden i Trädgårdsföreningen blir det en tyst minut, sedan tal av landshövding Göte Bernhardsson och olika framträdanden. Bland annat sjunger Cecilia Vennersten ”Vaggvisa för en orolig själ” och skådespelaren Johan Gry läser dikter.

Programmet för minnestunden har utarbetats gemensamt av drabbade, frivilligorganisationer och Göteborgs stad.

Enligt Johan Järnesund, som är projektledare vid Rådet för stöd och samordning efter flodvågskatastrofen, så blir det en vacker, värdig och finstämd ceremoni med ljuständning, mycket musik och utrymme för eftertanke.

Minnesstunder för tsunamins offer blir det också under annnandagen i Göteborgs domkyrka, Oscar Fredrikskyrkan och i Landala kapell.