Inget beslut om fler dietister i Göteborg

Det blir inget beslut om att anställa fler dietister i Göteborgs kommun. Behovet av fler kostkunniga har diskuterats i kommunen, men kommunledningen vill inte ens utreda frågan

Nej, det blir ingen utredning om fler dietister och kommunledningen vill inte besluta om fler tjänster, trots att alla betonar hur viktigt det är med kunskap om näringsriktig mat inom äldrevård, skola och förskola.

Men Göteborgs rödgröna majoritet anser att det är upp till stadsdelsnämnderna att avsätta pengar till dietisttjänster om man nu tycker att man har råd. Kristdemokraterna strök under behoven i en motion och pekar på att det varje år är runt 2000 göteborgare som får behandling mot undernäring. Det skulle dietister kunna ändra på, menar man. I bara åtta stadsdelar finns högskolekompetens på kostsidan och kd ville att varje stadsdel skulle ha en dietist, eller att några stadsdelar delade på en, i samarbete med hemsjukvården.

Men kostnaderna avskräcker, alltså. Nu får kommunledningen visst stöd från representanter för pensionärerna i pensionärsrådet. Rådet tror inte att undernäringen minskar med fler dietister. Pensionärsrådet pekar på att de undernärda för det mesta varken kan eller vill äta och då har det ganska liten betydelse hur näringsriktig maten är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".