Billigare bankkort men bara tolv fria uttag

Svenskarna ska fås att handla mer med kort. Föreningssparbanken inför därför ett nytt bankkort, som ett led i att få sina kunder att handla alltmer via kortet, även när det gäller mindre inköp. På så sätt vill man minska risker för till exempel värdetransportrån och kostnaderna med kontanthanteringen.

Enligt statistik från den Svenska Bankföreningen, som företräder de svenska bankerna, betalar vi med kort 125 gånger om året. Samtidigt gör varje vuxen svensk i genomsnitt 48 bankomatuttag om året. Enligt siffror som bankerna själva har ökar banktransaktionerna stadigt med 20-25 procent om året, en trend som Föreningssparbanken nu vill snabba på med det nya bankkortet som införs under första kvartalet nästa år.

Kortet ska vara ett alternativ till det som redan finns idag, ett billigare alternativ resonerar man. Kunden betalar 50 kronor i fast årsavgift, och får sedan tolv fria uttag under ett år. Därefter betalar man tio gånger per uttag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".