Kamp mot 3G-mast i Hindås fortsätter

De sex fastighetsägare i Hindås som i en segdragen kamp bekämpat en 3G-mast i området går nu vidare. För drygt en månad sedan fick de avslag i miljödomstolen, när de ville få ersättning för att värdet på deras hus sänkts på grund av masten.
Nu överklagar de hos miljööverdomstolen.

Först vill fastighetsägarna se över sina ekonomiska möjligheter och har begärt anstånd till den 20 januari.

Inför förhandlingarna i miljödomstolen betalade de kostsamma expertutredningar och de dömdes även att betala motpartens, Banverket och operatören Hi 3G Access ABs, kostnader på över en halv miljon kronor.

Striden mot masten inleddes redan sommaren 2001 då bygglov gavs för bygget av 3G masten, vilket fastighetsägarna överklagade.
I miljödomstolen var frågan ifall människors oro för strålningen kunde medföra att värdet på de närboendes hus minskade. De sex familjerna i Hindås menade att masten skulle avskräcka många potentiella köpare, och att marknadsvärdet sjunkit med sammanlagt 879 000 kronor för fastigheterna. Miljödomstolen menade adock tt det var inte visat att någon av de sex fastigheterna hade drabbats förmögenhetsskada.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".