Emigranternas historia skall synas i gatubilden

Emigrationen via Göteborg under 1800-talet och början av 1900-talet kommer att markeras ännu tydligare på nya Södra Älvstranden.

Det säger en majoritet i kommunstyrelsen efter ett borgerligt förslag om att göra emigranternas historia mer synlig i gatubilden. Den stora utvandringen från Sverige till Amerika gick till största delen via Göteborg. Åttio procent av de 1,3 miljoner svenskar som emigrerade gjorde det via Göteborg, alltså över en miljon människor. Och 70 000 göteborgare emigrerade. Hamnen nedanför Packhuskajen var för många den sista kontakten med svensk mark. Trappan vid kajen kallades Gråtaretrappan. Postgatan i närheten var ett slags emigrantcentrum men hette Sillgatan. När gatan fick dåligt rykte bytte den namn. En motion från folkpartiet har föreslagit att såna här platserna borde markeras tydligare i gatubilden, till exempel genom kompletterande gatu- och husskyltar. Den borgerliga oppositionen föreslår också ett monument nära Emigranternas hus vid hamnområdet. Den rödgröna majoriteten håller med om att emigranternas historia i Göteborg förtjänar att lyftas fram. Man pekar också på att Stadsmuséet redan söker sponsorer till nya gatuskyltar bland annat. Men framför allt vill styrande politiker att den här göteborgsepoken får en given plats i det pågående planarbetet kring Södra Älvstranden. Om det betyder monument eller andra markeringar vill kommunledningen vänta med att ta ställning till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".