Chalmersforskare räddar rostande kyrkoorglar

Många kyrkoorglar Europa håller på att förstöras på grund av att de blyrika orgelpiporna är utsatta för korrosion. Men forskare från bland annat Chalmers har startat en räddningsaktion.
Med hjälp av EU-pengar ha man kommit en god bit på väg för att rädda hotade kyrkoorglar och man har också kommit fram till att det i första hand är träet i orglarna som kan vara anledningen till att orglarna rostar sönder.

Annika Niklasson som är doktorand i Oorganisk kemi på Chalmers, säger till Radio Göteborg att det ekträ som ofta används i orglarna avger organiska syror.
I stället för nytt ekträ skulle exempelvis gammal sjödränkt ek vara ett perfekt material att använda när kyrkoorglarna byggs eller restaureras.
På Chalmers funderar man också i banor om att det vore lämpligt att använda något helt annat träslag till kyrkoorglarna runt om i Europa.
Det har också visat sig att om tenn har tillsats i blypiporna,så står piporna emot korrosionsangreppen på ett helt annat sätt.
I det här EU- projektet för att rädda kyrkoorglar i Europa så deltar utöver Chalmers också det Göteborgsbaserade GOART, Göteborg Organ Art Centre.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".