Protester mot höjda politikerlöner

Kommunalrådens grundlön i Göteborg ska nu höjas med över 10 000 kronor i månaden. Samtidigt kommer deras pensioner i framtiden att försämras. Höjningen godkändes igår av en majoritet i kommunstyrelsen - men vänsterpartiet och miljöpartiet motsatte sig höjningen.
En politisk majoritet bestående av socialdemokrater, moderater, kristdemokrater och folkpartiet höjer grundlönen för nya kommunalråd från 32 00 till 42 000 i månaden. Den nuvarande lönetrappan för kommunalråden försvinner och alla får samma grundlön efter årsskiftet. Men det betyder också stora höjningar för många av dagens heltidspolitiker. Nio kommunalråd får minst 10 procent i löneökning, den som får mest får 24 procent mer. Den politiska majoriteten försvarar det med att lönerna bör upp till regionpolitikernas nivå och att göteborgspolitikernas pensioner samtidigt ska försämras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".