Ammuniton förgiftar havsbotten

Det är inte bara gamla minor i havet som kan skapa problem.

Över 6 500 ton ammunition dumpades i havet och i andra svenska vatten från andra världskrigets slut och i över 30 år därefter.

Speciellt är bottenlevande fiskar och djur i farozonen när ammunitionen rostar sönder och sprängmedlen läcker ut.

Tommy Johansson rapporterar:

Det var länge ett lätt sätt för försvarsmakten att bli av med gammal ammunition genom att dumpa den i havet, i Östersjön och i insjöar. Runt landets kuster räknar man med 25 stora dumpningsområden. Ammunitionen består av metaller och explosivämnen framföralt trotyl eller TNT. När metallen rostar läcker trotylen ut på bottnarna och kan orsaka stor dödlighet bland den bottenlevande fisken och ryggradslösa djurarter. I ett doktorandprojekt som dragits igång av försvarsmakten har Helen Ek vid Göteborgs universitet arbetat med olika modeller för att bedömma ammunitionens skaderisker på djurlivet efter bottnarna. Sammansättningen av bottnarna jämte strömförhållanden är några aspekter som varierar skaderiskerna. Och de slutsatser som hitills kunnat dras är att fisken som lever längre upp i vattnet än nere på bottnarna riskerar små skaderisker, däremot kan det bli stora skador på det liv som finns i bottensedimenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".