Billigare sanering av Göteborgs mark

I Göteborgsområdet finns stora områden med förorenad mark, en rest efter att olika industriella verksamheter flyttat eller lagts ner.

Det är idag mycket kostsamt att sanera och återställa mark fylld av gifter och kemikalier.

Men nu har forskare vid Luleå tekniska universitet tagit fram en metod som skulle kunna göra sanering av förorenade och giftiga jordmassor mycket billigare.

I Storgöteborgs finns nästan gigantiska markområden, både i centrala staden och långt ut bland förortskommunerna, som är förorenade av både gifter och kemikalier.

Den metod som används idag för att sanera marken är ganska enkel, men mycket kostsam, man fraktar helt enkelt bort dom förorende jordmassorna till stor avfallsdeponier.

Ett aktuellt exempel på en mycket kostsam sådan här verksamhet är det stora kvarteret Venus i Gårda. Här räknar man med att saneringen av marken kommer att bli så hög att byggaren allmännyttiga Poseidon knappt får det stora bostadsprojektet att gå jämt upp. Vad forskarna i Luleå nu föreslår är att man använder något man kallar kemisk stabilisering. Det går till så att man tillför den förorenade jorden en speciell kemisk blandning som binder metaller och gifter mycket hårt till den jord som dom redan ligger i. Enligt forskarna blir gifterna och metallerna inte längre farliga för människor och miljö, trots att föroreningarna finns kvar i marken där morgondagens bostads och parkområden ska byggas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".