Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Göteborgs kommun vill ha Öckeröbro

Göteborgs kommun är på väg att säga ja till en bro till Öckerö och till en ny sträckning för trafiken över Hisingen, det så kallade Hästeviksalternativet. Trots det starka bromotståndet på öarna. De båda kommunernas ståndpunkter ska - om det nu går -jämkas samman i Göteborgsregionens kommunalförbund, som sedan ska yttra sig till Vägverket.

Frågan kommer upp i kommunstyrelsen I Göteborg på onsdag och tjänstemännen på stadskansliet förordar nu alltså en ny vägsträckning i Torslanda med broar från Hästevik till Björkö och därifrån vidare till Öckerö, just det förslag som Vägverket tidigare presenterat .

Tjänstemännen säger att man ser förslaget som det enda logiska - trots det starka bromotståndet på Öckerö. Anledningen är att trafiksituationen på Hjuviksvägen blir allt mer ohållbar.

Bland partierna är det bara miljöpartiet och vänsterpartiet i trafiknämnden som hittills motsatt sig förslaget, vid sidan av lokala politiker i Torslanda som istället vill utreda betydligt fler alternativ, så som tunnlar till Björkö och under Torslanda.

Politikerna på Öckerö däremot har ännu inte yttrat sig om Vägverkets utredning. Efter öckeröbornas kraftfulla nej i senaste folkomröstningen har man istället begärt extra betänketid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".