Bättre säkerhet införs på ungdomshemmen

Fagareds ungdomshem utanför Göteborg är ett av landets slutna ungdomshem där Statens institutionsstyrelse, Sis, kommer att förbättra säkerheten.

Det framgår av en översyn av säkerheten som idag överlämnades till socialtjänstminister Morgan Johansson. Efter inte mindre än 37 rymningar förra året, där flest rymningar var från Fagared, kommer dom slutna ungdomshemmen nu att bli mer fängelselika, med högre stängsel och taggtråd. Och socialtjänstministern vill att förändringarna genomförs omedelbart. Högre stängsel och bättre lås och larm är alltså dom yttre åtgärder som ska öka säkerheten på dom ungdomshem som har slutna avdelningar för dom mest kriminella ungdomarna. Men utredaren föreslår också förändringar i själva vården, där skolan ges större utrymme än idag. Socialtjänstminister Morgan Johansson ser förändringarna som nödvändiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".