Livsfarliga kemikalier i marken kring gasklockan

10-tals ton miljöfarliga ämnen kan finnas i marken på Holmens industriområde i Göteborg.

Det gamla gasverket vid gasklockan toppar miljöförvaltningens värstinglista i Göteborg, en sanering av området kan kosta 100 miljoner kronor.
Men SR Göteborgs granskning visar att inget kommer att göras förrän det i en avlägsen framtid byggs bostäder eller kontor i området.

Det har funnits många förslag om vad som ska hända med gasklockan och marken kring ett av Göteborgs mest kända landmärken, allt från hotell till rivning och höghus istället. Men det är inte lika känt att marken kan vara kraftigt förorenad av cancerframkallande kreosot, cyanid, fenoler och tungmetaller. Länsstyrelsen uppskattar att det finns tiotals ton med föroreningar i ett område på 7-8 hektar.

Det ska inte vara farligt att vara i området, bara man låter bli att gräva i marken, enligt Göteborgs kommuns miljöinspektörer. Deras största bekymmer är om det läcker ut gifter i älven. Och om det ska byggas bostäder måste någon betala saneringen.

Allt talar ändå för att kommunen får ta kostnaden för saneringen, säger Krister Honkonen på fastighetskontoret, eftersom kommunen ägde marken och det gasverk som ända fram till slutet av 70-talet orsakade föroreningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".