Hovrätten skärpte straffet för barnmisshandel

Hovrätten skärpte straffet till nio månaders fängelse för en mamma och en styvpappa i Göteborg som under ett års tid använt tortyrliknande metoder för att uppfostra den 7-åriga dottern.

Därmed upphävdes tingsrättens tidigare dom på skyddstillsyn och samhällstjänst. Under ett år utsattes flickan för nästan dagliga kränkningar. Hon tvångsduschades i skållhett vatten och låstes ut naken på balkongen om hon inte lydde. Hon hotades med kniv, tvingades att dricka sprit och fick sitt huvud nedtryckt i en hink med vatten tills hon tappade andan. Göteborgs tingsrätt såg flera förmildrande omständigheter och dömde därför inte till fängelse, bland annat för att mamman kom från en annan kultur och själv hade uppfostrats på liknande sätt i hemlandet. Ett fängelsestraff skulle också påverka flickans relation till mamman enligt tingsrätten. Styvpappan slapp fängelse eftersom han larmade de sociala myndigheterna. Hovrätten för västra Sverige anser däremot att något annat straff än fängelse är uteslutet med hänsyn till brottets art och omfattning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".