Carnegiekajen innehåller stora mängder av miljögiftet PCB

Carnegiekajen vid Röda sten innehåller troligen stora mängder av miljögiftet PCB och risken är stor för spridning i älven.

Det säger miljöinspektörerna i Göteborg. Nyligen upptäckte dom att den sanering som gjorts i området är ytlig och ofullständig. Miljögiftet PCB antas tillsammans med ett virus ligga bakom den uppmärksammade säldöden 1988. PCB fanns också i den spillolja som staten och kommunen destruerade på Carnegiekajen under ett 20-tal år med början på 1970-talet. Och fortfarande kan det finnas tiotals ton oljeprodukter under asfalten i det populära rekreationsområdet vid Röda sten. Området klassas nu som trea på kommunens ”värstinglista” över förorenad mark efter gasverket på Holmen och färgfabriken i Agnesberg som Västekot berättat om. Nu vill miljömyndigheterna veta om PCB läcker ut i älven. Men varken kommunen (som hade bolaget GRAAB Kemi) eller staten (SAKAB) vill bekosta en undersökning så länge ansvaret inte är utrett. Efter en undersökning kan det nämligen bli fråga om en sanering för uppemot 100 miljoner kronor. Risken för giftspridning till älven bedöms alltså vara stor men det ska inte vara farligt att vistas vid Röda sten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".