"Förorenad mark måste undersökas snarast"

Efter Radio Göteborgs granskning av förorenad mark på Södra Älvstranden anser kommunledningen att marken nu måste undersökas snarast, framför allt så att gift inte läcker ut i älven.

Västekot har den här veckan berättat om miljöinspektörernas värstinglista när det gäller förorenad mark i Göteborg. Etta är det gamla gasverket på Holmens industriområde, där myndigheterna misstänker att tiotals ton kreosot och tungemetaller finns i marken och kan läcka ut i älven.

Tvåa på listan är en nedlagd färgfabrik i Agnesberg, där färg med tungmetaller och lösningsmedel troligen har dumpats utanför fabriksområdet i många år och kan läcka ut i älven, strax norr om dricksvattenintaget.

Trea på listan är Carnegiekajen vid Röda sten, där miljöfarlig spillolja med PCB hanterats i många år. I samtliga tre fall bedöms en sanering kosta uppemot 100 miljoner kronor. Nu säger Kia Andreasson att om det finns en allvarlig risk för läckage av miljögifter så måste det undersökas närmare. Hon tycker det är fel av kommunen att undersöka marken först när det ska byggas bostäder eller kontor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".