Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gillberg fälld även i hovrätten

Christopher Gillberg inför tingsrätten

Den omstridde professorn Christoffer Gillberg fick idag sin dom om tjänstefel fastställd av Hovrätten för Västra Sverige. Orsak är att han vägrat att följa ett antal kammarrättsdomar som säger att hans forskningsmaterial ska lämnas ut för granskning.

Även den avgående rektorn för Göteborgs Universitet Gunnar Svedberg fick sin dom fastställd. Båda döms till dagsböter.

Bakgrunden till denna juridiska strid är dom kontroversiella slutsatser som professor Christoffer Gillbergs forskning kommit fram till om barn med damp/adhd. Slutsatser som även Socialstyrelsen i huvudsak ställt sig bakom.

En forskare i Lund och en läkare misstänkte forskningsfusk och ville därför kontrollera grundmaterialet med bibehållen sekretess för dom inblandade i forskningen.

Men Christoffer Gillberg vägrade lämna ut materialet, med argumentet att han garanterat deltagarna fullständig sekretess.

Tingsrätten dömde Gillberg och rektorn för Universitet Gunnar Svedberg till tjänstefel och nu har hovrätten fastställt dom domarna. 50 dagsböter och villkorlig dom för Gillberg och 40 dagsböter för rektorn.

Hovrätten påpekar att vare sig Gillberg eller Göteborgs Universitet kan ställa sig över en domstols beslut att och domen måste följas

Professor Gillberg skriver i en skriftlig kommentar att domen är en rättsskandal som får konsekvenser inte bara för honom själv utan för all svensk medicinsk forskning.

Forskningsmaterialet är numera förstört sedan tre av Christoffer Gillbergs medarbetare körde det genom en pappersstrimlare. De tre medarbetarna är åtalade för förstörelsen och åtalet kommer upp i tingsrätten senare i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".