Misstänkt badhusdiskriminering i rätten

I dag möts Göteborgs stad och Diskrimineringsombudsmannen i Göteborgs tingsrätt. Tvisten handlar om att två muslimska kvinnor - vid skilda tillfällen - blev avvisade från en simhall då de bar slöja och träningsoverall.

Simhallen menar att kvinnornas klädsel var en säkerhetsrisk. Men diskrimineringsombudsmannen, do, säger att det är ett klart fall av diskriminering.

Katri Linna driver de huvudduksbärande badgästernas talan i Göteborgs tingsrätt. Ett skadestånd för kränkning om 150 000 kronor vardera är begärt.

Motparten, Göteborgs stad, beskriver genom förste stadsjuristen, Gunnar Andersson en annan bild, den att det inte handlar om diskriminering utan att det är en hygien- och säkerhetsfråga.

Diskrimineringsombudsmannen tror på sin sak och tror att en seger kan få en vidare betydelse för Sveriges muslimer, då de regler som domstolen eventuellt förtydligar kommer att gälla på andra platser i samhället. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".